tisdag 8 december 2015

Intervju med ägaren av Pryl 1900

På kungsgatan 92 i Umeå ligger en av stans bästa antikbutiker. För ett antal veckor sedan intervjuade jag ägaren, Mikael Söderlind, en lördagsmorgon precis innan öppning och nu finns äntligen intervjun nedskriven. Trevlig läsning!Hur kom du på idén att starta Pryl 1900?
Ja, det var då inte för pengarna i alla fall utan det var snarare för ett starkt intresse. För ungefär tio år sen så tänkte jag att jag någon gång vill ha en butik. Jag tänkte - ska jag vänta tills jag är en pensionär? och följdfrågan blev - men varför ska jag behöva vänta så länge?. Kort därpå så dök det upp en chans.

Till en början hade Mikael en liten retromarknad på tio kvadratmeter i sitt garage och efter en tid flyttade han till en källarlokal på 35 kvadratmeter. När hörnlokalen intill, där som Pryl 1900 är belägen idag, blev ledig var beslutet att flytta dit enkelt eftersom den stämde överens med hans vision av en antikbutik. Dels var den nya lokalen gammal och hade hörnentré och den hade även agerat butik sedan 30-talet. Mikael tog till vara på chansen och bytte spår från en karriär som frilansjournalist för teknikmagasin, en bransch som Mikael menar gått utför den senaste tiden, till butiksägare.

Alltså jag har ju alltid varit intresserad av gamla grejer men mitt intresse för ”retro”, just det här med 50, 60- och 70-tal, har kommit till de senaste tio till femton åren. Intresset för äldre inredning har vuxit när jag insett vilka kvalitéer det finns och schyssta grejer både färg- och formmässigt.

Vad är hett inrett enligt dig?
Det blir ju mycket av det här gamla, det är bara så det är! Det går inte att komma ifrån. Det är ju bara att du tittar dig omkring här [i butiken]. Jag kanske inte tycker om precis allt men jag försöker aktivt ta in sådant som jag gillar själv.

Jag läste på din blogg det här inlägget om furu och det har ju varit ett allmänt hatobjekt för många, inklusive mig också, men det är ju så att furu är på gång! Det är bara att kolla på IKEAs nya sängramar bland annat. I gamla 70-tals hus där allt är i mörknad furu, från dörrar till tak, kan det bli för mycket men, utan att hylla nyproducerat, så tycker jag att det kan vara ganska fint med ljusare furu i form av exempelvis en ny säng eller ett bord.

Experterna på Antikrundan har i flera år pratat om hur teak är stendött, att det är på nedgång, men jag tycker det känns som att det bara fortsätter vara populärt!

Har du någon favoritdesigner?
Stig Lindberg men kanske inte just de vanligaste serierna så som Berså, som för övrigt inte är designad av Stig Lindberg. Om man ser Berså och Prunus dagligen blir man tillsist trött på dem. Jag tycker däremot om de lite mer ovanliga föremålen exempelvis fajans-fat.

Mikael nämner även Atterberg, Oldfors och Fridhagen.

Vad är ditt bästa retrofynd?
När min mormor gick bort och de hade rensat ut huset så gick jag ner i potatiskällaren och längst in i hörnet där stod en fajans-vas av Stig Lindberg. Det var ”skräpet” som var kvar. Då frågade jag om jag kunde få vasen. Den var inköpt på Gustav Bergs porslinsfabrik och prislappen på trehundra kronor satt kvar och om jag inte hade tagit emot den hade den blivit bortkastad.

Vad tycker du är svalt inrett? Vad kommer inte över tröskeln till ditt hem? 
Det läste jag också just på din blogg, om de här massproducerade stenarna med texter på sig som man ser. Det händer inte! Det finns även en jättevanlig spiralformad värmeljushållare av smidesjärn som… Här dyker en opartisk intervjuare in och utbrister ”Ja just ja, såna, de är ju fruktansvärda!” …jag hatar.

Sen det här när man kollar i Mio-katalogerna, de har jättefina grejer också men det är så otroligt tråkigt med inredning som går helt i svart eller vitt, när det knappt finns någon färgklick alls. Jag har själv gjort ett sånt kök men det var kanske tio år sedan men det tycker jag är jättetråkigt nu. Det är också trist när man köper in allt nytt. Jag tycker gärna att man kan inreda med någonting gammalt också.

Vad säljer bäst på Pryl 1900?
Alla vill ju ha stringhyllor. Många vill ju ha det de känner igen och det är därför lite svårt att få folk att se de här lite mer unika sakerna. De vill ha Berså, Stringhyllor, Prunus och allt i teak… Alltså jag har Stringhyllor hemma jag med och varför vill jag ha det? Ja, det är ju väldigt praktiska möbler som är enkla, rena och du får in lite teak men jag önskar att folk skulle vara lite mer modiga.


Har du några inredningstips?
Som att jag skulle vara någon inredningsguru!? *Mikael skrattar* Vi har ju pratat lite om det här tidigare med att ta in mer färg och blanda nytt och gammalt. Hemma hos mig är det mest gammalt. Det är ju så att du ofta får väldigt bra design och kvalitet billigt när du satsar på ”gammalt”.

Det finns inga lagar och regler när det kommer till inredning men jag försöker i alla fall tänka och känna in hur jag möblerar och låter det ta tid. Så det är väl ett tips - låt det ta tid. Speciellt om man köpt ett nytt hus och vill inreda hela huset på en gång. Det är klart att man behöver möbler för att kunna leva men ibland kanske det vore bättre att låta det få ta lite tid.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar