torsdag 29 oktober 2015

Konstnärsintervju med Lennart Holmbom


Vad inspirerar dig?
Naturligtvis är det livet som jag lever och de miljöer jag är i. Jag är också inspirerad av hur andra konstnärer tolkat sin tid, märkligt är att många fotografer betyder mycket tex. Cartier Bresson men även min bästa vän Ulf B Jonsson, en dunk i ryggen ger mig också lust.

Berätta lite kort om ditt måleri, hur ser processen bakom en tavla ut?
Jag har långt till skott så jag måste jobba mycket för att få lust att måla, utan nyfikenhet och lust blir det inte bra och bästa sättet är att skissa förutsättningslöst då brukar idéerna komma. Om iden är komplicerad får jag jobba med kanske foto, gamla skisser etc. för att hitta rätt komposition. Ibland överarbetar jag en ide och då kan jag tappa lusten och det blir ett dåligt resultat. 

" Viljan blir konstens död" skrev poeten Michelle Michaux.


Vilka miljöer inspirerar dig?
Miljöer som inspirerar mig är självklart där jag lever och på sistone så har den mörka skogen, vattenspeglingar intresserat mig. Dåligt väder är bra. På 80-talet målade jag i flera år blöta asfaltväga och den världsberömda konstnären Karin Mama andersson berättade nyligen på ett föredrag att en händelse som gjorde att hon valde konstnärsyrket istället för att bli filmare var att hon sett en utställning med mina blöta vägar. -Jag kommer att gå till konsthistorien indirekt!

Triptyken nedan hänger hemma hos mig.


Beskriv något i din hem-miljö, inredningsmässigt, som du är extra nöjd med.
Inredningsmässigt så är jag nöjd när det funkar praktiskt, bra hållbar kvalitet och är snyggt utan att se bara vara där för status. Jag skulle gärna ägna mer att att skapa snygga , praktiska detaljer om mitt måleri inte tog all tid.När jag jobbade med formgivning av skogsutställningen på Teknikens hus gjorde jag en del som jag är stolt för (se bild nedan).


Vad är hett- respektive svalt inrett enligt dig?
Vad som är hett eller svalt hittar jag just nu inget svar på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar