tisdag 3 november 2015

Het mässing och sval koppar

Har ännu inte fått upp Gubi-lampan ännu men har värvat en vän som kommer över och hjälper mig imorgon kväll med det.

Jag har funderat lite över varför jag plötsligt fattat tycke för mässing så mycket och min slutsats känns lite oroande. Metaller i inredning har väl kommit och gått ändå sedan amerikanerna började "strömlinjeforma" inredningen runt mitten av 30-talet. Den futuristiska formgivningen skulle dessutom gärna vara förkromad. Den förkromade ytan var lätt att rengöra och upplevdes säkerligen som oerhört futuristisk. Sedan har ju materialtrender som sagt kommit och gått. För inte allt för länge sedan så tyckte jag själv om koppar i inredning även fast jag tidigare aldrig riktigt uppskattat det (i ärligheten namn hade jag nog inte tänkt så mycket på koppar i inredning förutom att jag uppmärksammat hur fult det är med koppartillbringare upphängda på väggen). Att det de senaste åren rådit en ordentlig koppartrend i inredning går inte att undvika men på sistone har trenden svalnat och ersatts med, what for it, mässing!

Jag minns särskilt en minimalistisk Georg Jenssen-klocka "koppel" som fångade min uppmärksamhet, se bild nedan, men bortsett från den har jag mer och mer insett att jag nog ändå inte är så förtjust i koppar (nog för att klockan i sig fortfarande är ur-tjusig). Sådär lagom till när det började bli otrendigt igen...
Mässing däremot är jag, som sagt, helt såld på -jag har till och med införskaffat en, tämligen dyr, taklampa beklädd i mässing. Då är frågan -kommer jag vara less på mässing om ett halvår? 

Svaret på den frågan är nja. Jag tänker såhär -dels har jag aldrig uppmärksammat mässing som ett "fult" material på samma sätt som jag tänkte om ovan nämnda kopparkärl och jag har alltid tyckt om Svenskt tenns inredningsdetaljer i mässing. Mässing är dessutom, i alla fall i mitt eget hem, mer lättmatchat med resten av inredningen, men med tanke på vilken helomvändning jag gjorde med koppar så kan jag inte vara helt säker. Min "tidslösa" inredningsmak kanske är mer tillfällig än vad jag velat tro! Den som lever får väl se!

Apropå trendiga material! Jag ska nog absolut skriva något om marmor framöver.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar