måndag 29 juni 2015

Josef Frank

En av mina största inspirationskällor är Josef Frank, som under 1900-talets mitt både designade möbler, föremål och textilier som chefsdesigner för Svenskt Tenn.

Efter att ha deltagit i olika designutställningar (Austrian arts exihibtion årliga samt vårutställningen), i början av 1900-talet började Franks estetik ta form; Möbler, gärna lätta att förflytta, ledigt utspridda i rummet. Vita, neutrala väggar med mindre besmyckning. Det enda oflyttbara var golvet, väggarna och taket, varför allt även kunde ändras tillsammans med invånarnas föränderliga smak, humör och tycke. Den kontrollerande faktorn var människan. Han ska ha sagt följande ”[modern living spaces] require a maximum of movement and brightness, a wealth of colors and forms, objects and materials”.

Frank menade även att interiörer bör skapa intrycket av att naturligt utvecklas över tid, som en del i livsprocessen. Det var klienten/kunden, inte arkitekten, som skulle bestämma vad som borde inkluderas i det moderna hemmet. Detta synsätt gick emot många andra tonsättande arkitekter/designers, som under tidsepoken förespråkade "Allkonstverket". Allkonstverket var en design som skulle innefatta såväl arkitekturen, inredningen och i vissa mer extrema fall även klädseln på människorna som vistades i "verket". Kunden skulle på så vis få ett helhetspaket som skulle frigöra denne från att ens behöva fundera på vad den själv skulle vilja ha.

Några heta favoriter av Josef Frank:

Några svala textilier:

Ganska fascinerande att samma man designat, enligt mig, ett antal helt fantastiska textilier och samtidigt ett gäng fula. Samma sak tycker jag även gäller hans möbler. De "heta" tygerna kan verkligen få ett rum att vakna till liv och helst skulle jag vilja kunna klä en hel vägg i draperier av någon av hans tyger, men det skulle kosta skjortan eftersom tygerna går för 1500:- per meter!
Om du scrollar ner till mitt första inlägg så ser du att jag har två Josef Frank-kuddar i min soffa och fåtölj. Hett!

Om du blev inspirerad hittar du samtliga tyger här. Vilket tyg är din favorit?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar