torsdag 16 juli 2015

Murano

Murano är en ö som är mest känd för sin glaskonst. Historien bakom det numera världskända "Murano-glaset" började redan år 1291, då all glasproduktion tvingades flytta från Venedig ut till Murano på grund av brandrisken. Under en period, fram till slutet femtonhundratalet, var Murano Europas främsta glasproducent och hade mer eller mindre monopol över glasmarknaden. Detta berodde främst på  välbevarade hemligheter, så som klarglas, emaljerat glas, glas med guldtrådar i, flerfärgat glas och glasjuveler. Dessvärre kunde inte hemligheterna bevars längre än just till slutet av femtonhundratalet då flera glasmästare flyttade från Murano ut i Europa. Den nu äldsta, kvarvarande, glasfabriken i Murano heter Pauly & C och grundades 1866.

Egentligen hade jag velat visa bilder som jag tog under en dagsutflykt till Murano i maj i år men de verkar dessvärre ha försvunnit, så jag har googlat fram några andra bilder (bortsett från den första, som jag tog nyss) för att illustrera en del av glaskonsten från Murano!

En liten souvenir, en vinstoppare

En söt glasfisk från Pauly & C

De underbara led-lamporna Ill Flauti, designade 2015, av Giopato & Coombes.

Vaserna "Bolle", 1966, av Tapio Wikkala (som även designat flera föremål för Iittala).
Sen finns det massor, och jag menar massor, av andra glasföremål också. Ofta extremt pråliga sådana, men med risk att förolämpa en italiensk glasmästare överlåter jag den biten till dig. 

Du kan exempelvis bildgoogla "murano chandelier" och du förstår vad jag menar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar